Een natuurlijke tuin met weinig onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je niet teveel tijd kwijt bent aan onderhoud en je tuin er toch netjes uitziet, geven jij graag de volgende tips mee!

Beplanting

Maak brede borders met diversiteit aan plantensoorten. Deze groeien naar elkaar toe waardoor ze de bodem bedekken en verbruiken elk verschillende nutriënten vanuit de bodem waardoor je minder of geen voeding hoeft toe te voegen. Samen zorgen ze voor balans in plaats van uitputting van de grond. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van steenanjer, gewone margriet, wilde marjolein en echte valeriaan.

Hier nog een paar tips voor de beplanting: 

  • Kies voor planten die inheems zijn (in Nederland thuis horen)
    Die zijn aangepast op ons klimaat en hebben daardoor minder zorg van ons nodig. 
  • Potten op een terras kosten veel tijd met water geven.
    Een border heeft minder watergift nodig en bespaart daarmee ook tijd. 
  • Kies voor vaste planten
    Die hoef je niet elk jaar te vervangen zoals eenjarigen. Dat scheelt tijd. 
  • Geef onkruid geen kans
    Bedek de grond met bodembedekkers, houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. 
  • Kies voor traaggroeiende soorten in hagen
    Een voorbeeld is Taxus. Dat scheelt snoeiwerk.  
  • Kies voor planten combinaties
    Kies een combinatie van planten waardoor je het hele jaar iets bloeiends hebt in de tuin. Hoe meer diversiteit aan soorten hoe beter. Meer verschillende soorten bij elkaar houden elkaar beter in balans als buren dan veel van dezelfde soort. Een betere balans zorgt voor minder ziekte en planten die het niet redden. Als de planten het beter volhouden in jouw tuin scheelt dit werk omdat je ze niet hoeft te vervangen. 

Paden

Tuinpad met Stapstenen – Leg een tuinpad aan met stapstenen waartussen je kruiptijm laat groeien. Zo heb je weinig onderhoud aan je pad en geurt het ook nog eens prettig met elke stap.  

Minder tegels – Tegels vergen veel onderhoud om ze schoon te houden. Kies daarom voor minder tegels en maak een bloemen border of gebruik een zaadmengel voor een bloemenweide. Een bloemenweide is minder werk dan een gazon waar alleen gras in hoort te staan. 

Natuursteen of gerecycled kunststof – Kies voor terras natuursteen of gerecycled kunststof. Hierop hecht vuil minder aan en het is gemakkelijker schoon te maken en scheelt veel schrob werk. 

Familie Jeurninck legde leistenen in de tuin als pad

Goede bodem en natuurlijke voeding

Goede bodem – Als de bodem op orde is scheelt het veel onderhoud. Een goede bodem is luchtig en vol met bodemleven. Het helpt om de grond niet te bewerken en niet te schoffelen. Dan kan het bodemleven het werk voor jou doen; de mulch laag omzetten naar nutriënten zodat er voeding is voor de planten. Eigen compost is goed om te gebruiken als mulch laag of plantaardige turfvrije tuinaarde of wormencompost.  

Laat afgestorven planten staan tot en met maart – Dat scheelt in de herfst veel werk en zo hebben insecten en kleine zoogdieren een plek om in te overwinteren. Ook biedt dit bescherming voor de planten zodra het gaat vriezen. In het vroege voorjaar kun je de afgestorven plantdelen verwijderen zodra je de nieuwe scheuten ziet opkomen. 

Wiedmateriaal kun je gebruiken als bodemvoeding – Scheelt werk met afvoeren en geld voor bodem bemesting. Ook bladeren kun je heel goed om de border vegen. Dit bedekt de bodem, geeft voeding en zorgt ervoor dat bodemvocht beter wordt vastgehouden waardoor je minder water hoeft te geven. 

Gebruik het snoeiafval – Snoeiafval hoef je niet af te voeren, maak een takkenril in je tuin. Egels, andere kleine zoogdieren en insecten zijn je dankbaar en maken hier graag gebruik van. Of maak een rommelhoekje met kleine houtstammetjes en eventueel wat terra cotta potjes die kapot zijn. Daar kunnen dieren in overwinteren. 

Natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver vergt niet veel onderhoud, alleen een goede aanleg. Vul de vijver bij door hemelwater af te koppelen van je dak. Gemeente Roermond geeft daar ook subsidie voor! Kies voor genoeg waterplanten die het water zuiveren en het systeem in balans houden. Dun de planten in het najaar wat uit zodat het niet vol groeit. Plaats geen vissen in de vijver. De uitwerpselen zorgen voor een te hoge voedselrijkdom waardoor algenbloei plaatsvindt. Daardoor volgt er veel werk om er weer een balans in te krijgen. (Zie ook: Aanleggen Wadi)