Tips voor een levendige tuin

Een tuin is veel meer dan alleen een stuk gras. Met de juiste aanplanting kun je genieten van een rijke biodiversiteit, privacy, schaduw, en het gezelschap van zoemende insecten en kwetterende vogels.

Vijf tips

Hier zijn vijf eenvoudige tips om leven in je tuin te brengen, zelfs als je weinig tuinervaring hebt:

 1. Beplant je tuinpad
  Gebruik brede voegen tussen de tegels van je tuinpad en laat deze begroeien met planten. Voor schaduwrijke plekken zijn kruipend zenegroen ideaal, terwijl in zonnige gebieden gras of dwergmarjolein goed gedijt. Deze planten geven niet alleen een groene uitstraling, maar helpen ook om de biodiversiteit in je tuin te verhogen door schuilplaatsen en voedsel te bieden aan kleine insecten en dieren.
 2. Maak ruimte op je terras
  Breek een deel van je terras uit en beplant de vrijgekomen ruimte. Dit zorgt ervoor dat je ook vanuit je huis kunt genieten van een levendige tuin. Kies planten die passen bij de licht- en bodemomstandigheden van je terras. Overweeg bijvoorbeeld het planten van kruiden of lage struiken die zowel decoratief als nuttig zijn. Dit kan ook helpen om de hitte op warme dagen te verminderen door meer groen en schaduw te bieden.
 3. Gebruik klimplanten
  Zet een klimplant tegen een omheining of muur. Zelfhechtende klimplanten zoals klimhortensia hebben geen klimhulp nodig en zijn makkelijk te onderhouden. Klimplanten kunnen een kale muur snel omtoveren tot een groene oase, en ze bieden extra leefruimte voor vogels en insecten. Ze kunnen ook helpen om geluiden te dempen en extra privacy te creëren in je tuin.
 4. Creëer borders met vaste planten
  Kies voor een schaduw- of zonneborder met vaste planten voor meer kleur en leven in je tuin. Dit vermindert de noodzaak voor jaarlijks herplanten en zorgt voor een onderhoudsarme border. Vaste planten zijn ideaal omdat ze jaar na jaar terugkomen, vaak groter en sterker worden, en zo de bodem beter bedekken, wat helpt om onkruidgroei te verminderen. Denk aan planten zoals salie, lavendel, en geraniums, die niet alleen mooi bloeien, maar ook bijen en vlinders aantrekken.
 5. Verzorg de vogels
  Zorg voor een waterschaal en een voederplekje om vogels aan te trekken. Dit biedt hen niet alleen drinkwater, maar ook een plek om te baden en voedsel te vinden. Vogels helpen bij het bestrijden van insectenplagen en brengen leven en beweging in je tuin. Plaats de waterschaal op een rustige, beschutte plek waar katten niet gemakkelijk bij kunnen. Verander het water regelmatig om het schoon en fris te houden.

Meer tips voor een Ecologische Tuin

Wil je nog meer doen om je tuin ecologisch verantwoord en levendig te maken? Hier zijn enkele extra suggesties:

 • Plant inheemse soorten
  Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodemomstandigheden, waardoor ze minder verzorging nodig hebben en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.
 • Maak een composthoop
  Composteren is een uitstekende manier om tuin- en keukenafval om te zetten in voedzame bodemverbeteraar, wat de gezondheid van je planten bevordert.
 • Gebruik regenwater
  Installeer een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van je tuin. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook beter voor de planten omdat regenwater geen kalk bevat.
 • Creëer schuilplaatsen voor dieren
  Plaats nestkastjes, insectenhotels en stapels takken of stenen om schuilplaatsen te bieden aan vogels, egels, en andere nuttige dieren.
 • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
  Gebruik natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden en de gezondheid van je tuin en de biodiversiteit te bevorderen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanleg van een ecologische tuin? Overweeg dan om een workshop te volgen, een boek aan te schaffen over ecologisch tuinieren, of lid te worden van een tuinvereniging. Met deze eenvoudige stappen kun je een tuin creëren waar zowel jij als de natuur van kunnen genieten. Het creëren van een tuin vol leven is niet alleen goed voor de natuur, maar biedt ook een plek van rust en ontspanning voor jezelf en je gezin.

NK-Tegelwippen 2024

 • Doe ook mee
 • Leg een geveltuin aan
 • Battle for Limburg
 • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

 • Zet een buurtactie op
 • Tegelspotkaart
 • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!