Bomen in de duurzame stad

In de stedelijke omgeving spelen bomen een cruciale rol bij het verbeteren van klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit. De soortentabel van Wageningen University & Research biedt een gedetailleerd overzicht van de positieve bijdragen van ruim 100 boomsoorten. Deze tabel, onderdeel van een serie factsheets, benadrukt hoe verschillende boomsoorten kunnen bijdragen aan ecosysteemdiensten zoals het beperken van opwarming, het verbeteren van luchtkwaliteit en het verhogen van de biodiversiteit.

Belangrijke ecosysteemdiensten

 1. Klimaatregulatie
  Grote bomen met een brede en dichte kroon bieden hoge bijdragen aan het beperken van opwarming door schaduw te bieden en via verdamping van water.
 2. Waterhuishouding
  Boomkronen kunnen neerslag onderscheppen en wateroverlast voorkomen. Grote, altijd groene bomen zijn hier het meest effectief in.
 3. Luchtkwaliteit
  Bomen dragen bij aan het wegvangen van fijnstof en gasvormige verontreinigingen zoals NOx en O3. Naaldbomen en loofbomen met veel kleine blaadjes zijn hierbij het meest effectief.
 4. Biodiversiteit
  Veel boomsoorten bieden voedsel in de vorm van nectar, stuifmeel, bessen, zaden en noten, wat bijdraagt aan een hogere biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Praktische toepassingen

Bij het kiezen van boomsoorten voor stedelijke aanplantingen is het essentieel om rekening te houden met de specifieke groeiomstandigheden en ruimtebeperkingen van de stad. Bijvoorbeeld, groenblijvende bomen hebben het hele jaar door een positieve impact op luchtkwaliteit en waterhuishouding. Daarnaast zijn eigenschappen zoals droogtetolerantie en winterhardheid van belang om ervoor te zorgen dat bomen duurzaam bijdragen aan de stedelijke omgeving.

De soortentabel is een waardevol instrument voor stedenbouwkundigen, beleidsmakers en tuinliefhebbers die streven naar een duurzame en gezonde leefomgeving.

NK-Tegelwippen 2024

 • Doe ook mee
 • Leg een geveltuin aan
 • Battle for Limburg
 • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

 • Zet een buurtactie op
 • Tegelspotkaart
 • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!