Plantenbieb of plantenruilbeurs beginnen

In Roermond zijn er twee plantenbiebs waar je planten kunt ruilen, doneren of tegen een vrijwillige vergoeding kunt ophalen:

 • Plantenbieb Roermond (kamer en tuinplanten) – Deemselstraat 10 – Roermond
 • Renata’s Plantenbieb (tuinplanten, struiken en bomen) – Boven Boukoul 38 – Swalmen

Een plantenbieb is een kastje of tafeltje met stekjes, plantjes of bijvoorbeeld bloembollen. Het kunnen tuinplanten, moestuinplanten of kamerplanten zijn. De plantenbieb staat in je voortuin, zodat voorbijgangers een plantje gemakkelijk kunnen ruilen. De planten zijn altijd gratis om mee te nemen. Een donatiepot is mogelijk als iemand alleen komt halen. De vrijwillige bijdrage kan dan worden ingezet voor bijvoorbeeld aanschaf van turfvrije biologische potgrond. 

Als er tegels de tuin uit gaan is het heel erg fijn als er een plantenbieb in de buurt is waar je langs kunt gaan voor een paar planten. Lijkt het jou leuk om dit te kunnen betekenen voor anderen? Kijk voor meer informatie informatie op https://stekjesroute.eu/pages/ruilkasten/starten/ 

Stappenplan

Begin met onderstaand stappenplan jouw eigen plantenbieb! 

 1. Zoek een goede locatie
 2. Maak een plantenkast – hoek of zelfgebouwde stelling
 3. Plaats planten uit eigen tuin in een potje of vraag anderen planten te brengen
 4. Label jouw planten (hout of bamboo) of schrijf op het potje
 5. Begin met vullen 
 6. Maak je “regels” zichtbaar bij jouw bieb (alleen tuinplanten bijvoorbeeld, of het alleen ruilen is of ook brengen of alleen adopteren – tegen een vrijwillige vergoeding)
 7. Geef jouw plantenbieb een naam
 8. Je kunt je bieb ook gratis aanmelden bij Stekjesroute op Facebook.  Zij vragen de gegevens van je plantenbieb en zorgen dat je plantenbieb net als alle andere biebs op een mooie Google Maps afbeelding komt, zodat mensen je daar eenvoudig kunnen vinden. Ook kun je op hun website een QR-code vinden die de bezoekers bij je plantenbieb kunnen scannen via hun telefoon en zo kunnen zien waar er nog andere plantenbieb-locaties zijn.
 9. Open jouw plantenbieb! Plaats een bericht op facebook en spreek het rond! 
 10. Blijf planten aanvullen    

NK-Tegelwippen 2024

 • Doe ook mee
 • Leg een geveltuin aan
 • Battle for Limburg
 • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

 • Zet een buurtactie op
 • Tegelspotkaart
 • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!