Waarom bijen belangrijk zijn in de tuin

Bijen zijn essentieel voor een gezonde en levendige tuin. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en spelen een cruciale rol in de bestuiving van planten, wat leidt tot de productie van fruit en groenten.

Bij het NK-tegelwippen in Roermond, waar groene tuinen en geveltuinen worden gestimuleerd, is het belangrijk om te begrijpen waarom bijen zo waardevol zijn:

 1. Bestuiving
  Bijen zijn de belangrijkste bestuivers van veel gewassen en wilde planten. Door bloemen te bezoeken om nectar en stuifmeel te verzamelen, zorgen bijen voor de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, wat cruciaal is voor de voortplanting van planten. Zonder bijen zou de productie van veel voedselgewassen ernstig afnemen.
 2. Biodiversiteit
  Een tuin vol met verschillende bloemen trekt niet alleen bijen aan, maar ook andere insecten en dieren. Dit zorgt voor een levendig ecosysteem waar verschillende soorten elkaar in balans houden. Bijen helpen hierbij door diverse planten te bestuiven, wat resulteert in een gevarieerde plantengroei. In Roermond worden groene tuinen en geveltuinen aangemoedigd om de biodiversiteit in de stad te verhogen.
 3. Natuurlijke balans
  Bijen ondersteunen de natuurlijke balans in de tuin door te helpen bij de voortplanting van planten. Dit zorgt voor een gezonde groei van flora, die op zijn beurt weer voedsel en schuilplaatsen biedt voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.
 4. Milieuvoordelen
  Bijen helpen bij de opbouw en het behoud van gezonde bodems en waterhuishouding. De planten die ze bestuiven, spelen een rol in het voorkomen van bodemerosie en het behouden van water in de bodem. Bovendien verbeteren ze de luchtkwaliteit door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.
 5. Eenvoudige hulpmaatregelen
  Je kunt bijen helpen door een bijenhotel op te hangen, wat nestgelegenheid biedt aan bijen die in dood hout en holle stengels nestelen. Daarnaast kun je je tuin voorzien van bij-vriendelijke planten, zoals bloemen met open bloemblaadjes die makkelijk toegankelijk zijn voor bijen.

Ook jouw groene tuin is belangrijk

Bij het NK-tegelwippen in Roermond zetten we ons in voor het vergroenen van tuinen en gevels. Door bijen te ondersteunen, zorg je voor een bloeiende en gezonde tuin die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook bijdraagt aan een duurzaam ecosysteem. Een tuin vol leven met bijen is een stap naar een groenere en meer gebalanceerde leefomgeving, precies wat we willen bereiken met onze vergroeninginitiatieven in Roermond.

NK-Tegelwippen 2024

 • Doe ook mee
 • Leg een geveltuin aan
 • Battle for Limburg
 • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

 • Zet een buurtactie op
 • Tegelspotkaart
 • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!