Bouwwerken maken van tegels

Met tegels kunnen prachtige ecokathedralen gebouwd worden. Dat zijn organische en door mensenhanden gemaakte bouwwerken die ruimte bieden voor planten en dieren om in te kunnen leven. Deze bouwwerken worden niet vooraf ontworpen maar ontstaan door samenwerking uit de beschikbare bouwmaterialen zoals tegels uit ontsteningsacties.

Waar moet je rekening mee houden?

Je kunt ze het beste bouwen op een ruime locatie met zonlicht. De natuurlijke materialen die je toepast kun je het beste eerst verzamelen op de locatie waar het gebouwd gaat worden. Als je begint met bouwen kun je verschillende hoogtes, hoeken en vormen gebruiken om variatie aan te brengen in de vorm die gaat ontstaan.

Op deze manier kunnen zoveel mogelijk verschillende planten en dieren er gebruik van gaan maken. Het kan ook een stapel stenen zijn zolang de natuur haar gang kan gaan op de locatie met het bouwwerk zodat het mee kan veranderen met de tijd.

Onderhoud om de structuur stabiel te houden kan nodig zijn en ook is het interessant om de biodiversiteit op de locatie te monitoren. Welke planten en dieren zullen op het bouwwerk afkomen?

Help je hulp nodig?

Lijkt het je leuk een ecokathedraal te maken en jouw creativiteit hierin toe te passen? Heb jij veel tegels van een ontsteningsactie? Wil jij voor dit bouwwerk op zoek naar tegels? Of heb je  een locatie beschikbaar voor een ecokathedraal waar een groep dit kan komen bouwen waar het mag blijven staan? Geef het aan ons door via roermond@tuinenvanzuid.nl. Ook als je het leuk vindt om de planten en dieren te monitoren die afkomen op het bouwwerk komen wij graag met jou in contact!

NK-Tegelwippen 2024

  • Doe ook mee
  • Leg een geveltuin aan
  • Battle for Limburg
  • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

  • Zet een buurtactie op
  • Tegelspotkaart
  • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!