Wat heb je nodig?
- biologische turfvrije tuinaarde
- spade
- werkhandschoenen
- planten, bollen of zaden
- eventueel boomschors, houtsnippers, stro of bladeren om de kale grond mee te bedekken
Gemeente grond of eigen grond?
Ligt de geveltuin in openbaar gebied? Laat de geveltuin dan aanleggen door de gemeente. Kijk hiervoor op: Geveltuintjes | Gemeente Roermond
Leg je een (gevel)tuin aan op eigen grond? Volg dan dit stappenplan.
- Verwijder de tegels door ze los te wrikken met een spade. Verwijder zoveel als je wilt. Voor een geveltuin verwijder je 1-2 rijen tegels of voor een border meer. Je kunt de tegels afvoeren, tweedehands aanbieden maar er ook zelf iets mee bouwen zoals een stapelmuur, kruidenspiraal of insectenheuvel. Ook kun je er een rand mee maken voor de geveltuin door ze rechtop te plaatsen. Op deze manier kun je ze ook gebruiken als borderrand. Als je hemelwater wilt afkoppelen in je tuin vanaf een regenpijp kun je de tegels gebruiken als watergootje waarover het water je tuin in kan stromen. Gemeente Roermond geeft subsidie voor het afkoppelen van hemelwater. Hiermee kun je de planten voor de nieuwe tuin bijvoorbeeld aanschaffen. Kijk op: Subsidie afkoppelen regenwater | Gemeente Roermond
- Graaf het zand af tot minimaal 30 cm diep. Voer het zand af of gebruik het in een kruidenspiraal of insectenheuvel als je die gaat maken.
- Vul de plek met tuin- of potaarde. Biologische en turfvrije aarde of eigen compost is het beste voor het bodemleven en daarmee voor een betere waterhuishouding van je bodem.
- Zet nu je planten en struiken erin of gebruik een zadenmengsel. Als je biologische en/of inheemse planten gebruikt, werk je ook mee aan het herstel van de biodiversiteit.
- Bedek de open grond met boomschors, houtsnippers, stro of bladeren om ervoor te zorgen dat de grond minder snel uitdroogt en (on)kruiden geen kans krijgen. Ook zorgt dit voor extra voedingsstoffen als dit organische materiaal langzaam vergaat.
Je hebt nu je eigen (gevel)tuin aangelegd waardoor je kunt genieten van meer dieren en insecten in jouw tuin en bovendien werkt dit verkoelend in de zomer en zorgt voor een schonere lucht!