Als je die tegels hebt gewipt wil je natuurlijk het liefst niet dat ze in de puincontainer belanden. Hier enkele bruikbare tips om je (onbruik geraakte) tegels een circulaire toekomst te geven!
1. Hergebruik op locatie
Het beste is om niet te gaan slepen met de – over het algemeen – zware tegels en er dus iets van te bouwen op de locatie zelf. Als je je achtertuin hebt onttegeld, dan kun je een mooie bank of moestuinbak bouwen van de vrijgekomen tegels.
a. Kruidenspiraal
Of je gaat voor een kruidenspiraal, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden. Een kruidenspiraal bevat door de vorm ruimte voor kruiden die veel zon en warmte nodig hebben maar ook kruiden die wat meer van de schaduw en vocht houden. Het is ideaal om een kruidenspiraal vlak bij de keuken te plaatsen zodat je gemakkelijk over verse kruiden voor bij het koken kunt beschikken.
b. Ecokathedraal of bijenburcht
Wat ook altijd een goed idee is: insectenhotels bouwen. Het gaat slecht met onze kleine vrienden, dus alle hulp is welkom. Maak van je afgedankte tegels een toren met gaatjes ertussen of een piramide van tegels, waarin je steeds zorgt voor tussenruimte, zodat daar bijen en insecten beschutting kunnen vinden.
Met tegels kunnen prachtige ecokathedralen gebouwd worden. Dat zijn organische en door mensenhanden gemaakte bouwwerken die ruimte bieden voor planten en dieren om in te kunnen leven. Deze bouwwerken worden niet vooraf ontworpen, maar ontstaan door samenwerking uit de beschikbare bouwmaterialen zoals tegels uit ontsteningsacties. Zie voor meer informatie: Bijenburcht maken van tegels en zand | NK Tegelwippen Roermond (nk-tegelwippen-roermond.nl)
Waar moet je rekening mee houden?
Je kunt ze het beste bouwen op een ruime locatie met zonlicht. De natuurlijke materialen die je toepast kun je het beste eerst verzamelen op de locatie waar het gebouwd gaat worden. Als je begint met bouwen kun je verschillende hoogtes, hoeken en vormen gebruiken om variatie aan te brengen in de vorm die gaat ontstaan.
Op deze manier kunnen zoveel mogelijk verschillende planten en dieren er gebruik van gaan maken. Het kan ook een stapel stenen zijn zolang de natuur haar gang kan gaan op de locatie met het bouwwerk zodat het mee kan veranderen met de tijd.
Onderhoud om de structuur stabiel te houden kan nodig zijn en ook is het interessant om de biodiversiteit op de locatie te monitoren. Welke planten en dieren zullen op het bouwwerk afkomen?
Heb je hulp nodig?
Lijkt het je leuk een ecokathedraal te maken en jouw creativiteit hierin toe te passen? Heb jij veel tegels van een ontsteningsactie? Wil jij voor dit bouwwerk op zoek naar tegels? Of heb je een locatie beschikbaar voor een ecokathedraal waar een groep dit kan komen bouwen waar het mag blijven staan? Geef het aan ons door via roermond@tuinenvanzuid.nl. Ook als je het leuk vindt om de planten en dieren te monitoren die afkomen op het bouwwerk komen wij graag met jou in contact!
2. Een ander blij maken met je tegels
Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Ook voor je oude stoeptegels. Er is meestal wel een groenproject of moestuin in de buurt die de tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. Het is dus de uitdaging om deze toekomstige eigenaar op te sporen! Een berichtje via social media wil nog wel eens helpen. In Roermond bestaat de Facebook groep Wish, Gift, Smile om nog goede spullen een tweede leven te geven, de groep Gratis In Roermond of WEGGEEFHOEK 0475.
Tegels gratis laten ophalen
We helpen je graag jouw tuin groener te maken. In samenwerking met stichting We Green The World, komen wij in Roermond gratis de tegels ophalen die je zelf uit jouw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat je je oude tegels niet vervangt voor nieuwe. Via deze pagina meld je je aan voor de ophaalservice, oftewel ‘de Tegeltaxi’. Meer informatie over deze Tegeltaxi volgt.