Bomen in een duurzame stad

In de stedelijke omgeving spelen bomen een cruciale rol bij het verbeteren van klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit. De soortentabel van Wageningen University & Research biedt een gedetailleerd overzicht van de positieve bijdragen van ruim 100 boomsoorten. Deze tabel, onderdeel van een serie factsheets, benadrukt hoe verschillende boomsoorten kunnen bijdragen aan ecosysteemdiensten zoals het beperken van opwarming, het verbeteren van luchtkwaliteit en het verhogen van de biodiversiteit.

Belangrijke ecosysteemdiensten

  1. Klimaatregulatie
    Grote bomen met een brede en dichte kroon bieden hoge bijdragen aan het beperken van opwarming door schaduw te bieden en via verdamping van water.
  2. Waterhuishouding
    Boomkronen kunnen neerslag onderscheppen en wateroverlast voorkomen. Grote, altijd groene bomen zijn hier het meest effectief in.
  3. Luchtkwaliteit
    Bomen dragen bij aan het wegvangen van fijnstof en gasvormige verontreinigingen zoals NOx en O3. Naaldbomen en loofbomen met veel kleine blaadjes zijn hierbij het meest effectief.
  4. Biodiversiteit
    Veel boomsoorten bieden voedsel in de vorm van nectar, stuifmeel, bessen, zaden en noten, wat bijdraagt aan een hogere biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Praktische toepassingen

Bij het kiezen van boomsoorten voor stedelijke aanplantingen is het essentieel om rekening te houden met de specifieke groeiomstandigheden en ruimtebeperkingen van de stad. Bijvoorbeeld, groenblijvende bomen hebben het hele jaar door een positieve impact op luchtkwaliteit en waterhuishouding. Daarnaast zijn eigenschappen zoals droogtetolerantie en winterhardheid van belang om ervoor te zorgen dat bomen duurzaam bijdragen aan de stedelijke omgeving.

Gratis bomen

Stichting Meer Bomen Nu oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ook in Roermond en omgeving zijn er oogstlocaties. De bomen die geoogst worden staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes worden naar een Bomenhub, een tijdelijke opslagplek, gebracht of ze worden direct opgehaald door iemand die graag wil planten.

Je kunt meehelpen met oogsten of de boompjes ophalen bij een Bomenhub. Meer informatie op MeerBomenNu – Samen miljoenen bomen (ver)planten voor minder CO₂