Planten en materialen voor natuurlijke gevel- en voortuinen

Als je een (gevel) tuin gaat aanleggen wil je de juiste planten hiervoor kiezen. Probeer aan biologische planten te komen. Die zijn namelijk gifvrij. Als ze niet gifvrij zijn kunnen insecten die de bloemen bezoeken doodgaan door het gif wat er in de nectar en het stuifmeel aanwezig is.

Inheemse (gifvrije) planten

Een goede manier om aan gifvrije planten te komen is via een plantenruil. Deze planten hebben vaak 2 jaar of langer ergens gestaan waardoor ze gifvrij zijn geworden. Zelf zaaien is ook een optie met biologische zaden.

Ook is het goed voor de natuur om voor een zo groot mogelijk deel van de planten te kiezen voor inheemse planten. Dat zijn planten die van oorsprong hier voorkomen waardoor andere planten en dieren daarop aangepast zijn. Deze planten zijn het beste aangepast op het Nederlandse klimaat waardoor er weinig onderhoud aan nodig is en help je mee om de Nederlandse biodiversiteit te herstellen.

De juiste plek

De juiste plek aan je planten geven is van belang om ervoor te zorgen dat ze goed gaan groeien. Denk na over de vochtigheid van de bodem en de hoeveelheid zonlicht. Kies voor vaste planten die lang meegaan zodat je niet ieder jaar opnieuw planten hoeft te plaatsen zoals dat bij 1 jarigen en 2 jarigen wel het geval is. 

Kies schaduwplanten als er weinig zon komt op de plek zoals; varens, longkruid, monnikskap, wilde akelei, daslook, smeerwortel of lievevrouwebedstro. 

Kies zonminnende planten als er veel zon komt op de plek zoals; veldsalie, beemdkroon, wilde marjolein, duifkruid, veldhondstong, gewone agrimonie, pimpernel, zwarte toorts, grote kattenstaart of gewone margriet.  

Bijenboog

Het beste voor bestuivende insecten is als je kiest voor een zogenaamde “bijenboog” met planten die bloeien van het vroege voorjaar tot het late najaar. Kijk voor ideeën op:

Volg de bijenboog: hele jaar voedsel voor bijen en vlinders – Groei & Bloei

Download de gratis IVN Bloeikalender – IVN 

Maak de juiste keuzes

Als je kiest voor planten of struiken die besdragend zijn komen er ook vogels in je tuin om daarvan te eten. Kies dan voor; gelderse roos, lijsterbes, wilde dwergmispel, gewone liguster of rode kornoelje.  

Wil je graag klimplanten in je (gevel) tuin? Denk dan aan soorten zoals; bosrank, hop, wilde kamperfoelie, klimop, heggenrank, bosroos, lathyrus soorten of bitterzoet. 

Wil je de bodem bedekt hebben? Kies dan voor deze bodembedekkers; kruipend zenegroen, gewoon duizendblad, maagdenpalm, bosaardbei, gele dovenetel, beemdooievaarsbek of vrouwenmantel. 

Goede grond

De grondkeuze voor jouw nieuwe plek voor planten is ook van belang. Tuinaarde kan turf bevatten wat zorgt voor een milieubelasting doordat er CO2 vrijkomt bij het afgraven van veen waardoor de planeet verder opwarmt. De turf wordt gewonnen in natuurgebieden waardoor het ervoor zorgt dat natuurgebieden verloren gaan.

Kies voor tuinaarde op basis van kokosvezel, boomschorscompost of gebruik eigen compost. Pokon, Bio- Kultura, Ecostyle en DCM hebben turfvrije varianten tuinaarde of potgrond. Kijk ook altijd of het biologische grond is.

Dat houdt in dat er voor voeding organisch materiaal zoals stalmest of compost is gebruikt. Dit stimuleert het bodemleven in je tuin op natuurlijke wijze en zorgt voor een betere waterhuishouding van je tuin.