GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen in Roermond

In 2023 was gemeente Roermond samen met vier andere Nederlandse gemeenten (Arnhem, Rotterdam, Tilburg en Zaanstad) ambassadeur gemeente “Speelse en natuurrijke schoolpleinen”. De selectie van de gemeenten heeft plaatsgevonden vanuit Jantje Beton en IVN Natuureducatie met als doelstelling het goede voorbeeld te kunnen geven aan de rest van Nederland. Gemeente Roermond is actief betrokken bij het omvormen van schoolpleinen naar groenblauwe omgevingen. Door jaarlijks twee schoolpleinen aan te pakken, willen ze tegen 2028 80% van de schoolpleinen groenblauw maken. Dit initiatief integreert klimaatadaptatie, biodiversiteit en educatie.

Roermond werkt samen met verschillende partners en biedt financiële ondersteuning aan scholen om hun schoolpleinen te transformeren. Met een startbudget en jaarlijkse subsidie, aangevuld met coaching en advies over subsidies en fondsen, willen ze de transitie naar groenblauwe schoolpleinen stimuleren.

Scholen, buurtbewoners en kinderen worden actief betrokken bij de ontwikkeling van groenblauwe schoolpleinen. Dit participatieve proces bevordert niet alleen de betrokkenheid van de gemeenschap, maar draagt ook bij aan duurzaamheid, gezondheid en een verbeterde leefomgeving voor kinderen.

De vergroening van de schoolpleinen wordt uitgevoerd in opdracht van het schoolbestuur. Vanuit een fanatieke groep ouders leverde basisschool Leeve als eerste een groenblauw schoolplein op. Op 20 maart trapte Roermond het NK Tegelwippen af met de start van het vergroenen van het schoolplein van basisschool Aan de Roer. Hiermee is de Limburgse battle begonnen tegen Maastricht, Venlo en Sittard-Geleen. De eerste tegels werden verwijderd op het schoolplein door wethouder Felix van Ballegooij onder begeleiding van de kinderraad van de school. Daarna overhandigden zij de gemeente een tegelspot kaart met potentiële tegel wip locaties. Later in het jaar worden er 2500 tegels verwijderd die plaats maken voor 2208 overwegend inheemse biologische planten.

Op 3 april heeft de Hubertusschool in Herten het nieuwe Groen Blauwe schoolplein feestelijk geopend. De trajecten voor het 4e en 5e schoolplein worden door Stichting Swalm en Roer dit jaar opgestart.

NK-Tegelwippen 2024

  • Doe ook mee
  • Leg een geveltuin aan
  • Battle for Limburg
  • Waterklaar

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.

Buurttoolkit:

  • Zet een buurtactie op
  • Tegelspotkaart
  • Plantenbieb

Op de hoogte blijven?

Mis geen sprong, draai of wip! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat met het NK Tegelwippen in Roermond te maken heeft. Ontvang exclusieve verhalen, handige tips en updates over aanstaande evenementen.

Sluit je aan bij onze sprankelende community en laat ons samen de straten van Roermond opvrolijken, tegel voor tegel!