Subsidie regeling hemelwater afkoppelen en groendak

Je kunt subsidie krijgen door je regenpijp van het riool los te koppelen en het regenwater naar je tuin te leiden.

Regenwater opvangen in uw tuin heeft een aantal voordelen:

  • Uw bomen en planten kunnen gebruik maken van het regenwater.
  • U bespaart op het waterverbruik omdat u minder hoeft te beregenen. 
  • U voorkomt hiermee dat bij hevige buien het riool overstroomt.
  • Het helpt in de aanpak van verdroging (door langdurig neerslagtekort). Door klimaatverandering krijgen we daar steeds meer mee te maken.
  • Regenwater is schoon water. Het is jammer als dit water via de regenpijp in de riolering terecht komt. In de riolering wordt het schone water namelijk vermengd met vuilwater. Het water moet onnodig afgevoerd worden en vervolgens gereinigd worden in een rioolwaterzuivering.

De subsidie bedraagt €10 per vierkante meter afgekoppeld dak oppervlak. Voorwaarden zijn onder andere dat je eigenaar van het pand moet zijn en minimaal 40 vierkante meter dakoppervlak moet afkoppelen. De aanvraagprocedure omvat vijf stappen, inclusief begeleiding door een afkoppelcoach en controle door de gemeente na uitvoering van de maatregel. Belangrijk is om pas te starten nadat je aanvraag is goedgekeurd om problemen te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om hemelwater af te koppelen. Zo kun je met de verkregen subsidie tegels vervangen door groen, een wadi met planten aanleggen, een natuurlijke regenwatervijver aanleggen of een groendak. Kijk op Oplossingen om jouw tuin Waterklaar te maken hoe je dit kunt doen!  

Kijk voor meer informatie over de subsidie zelf op Subsidie afkoppelen regenwater | Gemeente Roermond