De Groene Transformator – Tegels eruit en groen erin!

De Groene Transformator is in Roermond dé plek waar je inspiratie en kennis opdoet om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid binnen je eigen leven. In het centrum vinden de meest uiteenlopende activiteiten plaats rondom duurzaamheid. Denk hierbij aan thema’s zoals: duurzaam wonen, biodiversiteit, energiebesparing, klimaatadaptatie, voeding en duurzaam vervoer. 

Vanuit de thema’s laat het centrum inspirerende voorbeelden zien op welke manier je dat kunt doen. Eén van die voorbeelden is de aanleg van een geveltuin en kruidenspiraal waar onderstaande beschrijving hiervan op de website (Tegels eruit en groen erin! (degroenetransformator.nl)) te vinden is: 

Het is ons gelukt! Op de dag dat het met bakken uit de hemel kwam, hebben we met 8 enthousiaste vrijwilligers een geveltuin en kruidenspiraal gemaakt en de plantenbakken achter het gebouw van de Groene Transformator gevuld.

De planten voor de geveltuin hadden we 9 dagen daarvoor opgehaald bij Tuincentrum Daniëls en moesten zo snel mogelijk de grond in. De planten zijn geschonken door Wiel Daniëls van het Tuincentrum en hoewel ze niet meer verkocht konden worden in de winkel gaf hij aan, zijn het nog prima planten. Met een vrijwilliger hebben we gekeken welke planten het beste waren voor de biodiversiteit en die het goed zouden doen op een schaduwrijke locatie. Heel vrijgevig werden de planten geschonken. Van onderbegroeiing, tot prachtige struiken en andere circulaire planten die zijn gered van de afvalberg. Deze planten zijn aangevuld met een paar door een vrijwilliger gedoneerde biologische inheemse planten van Kwekerij De Heliant.

Er waren alleen nog een paar obstakels te overwinnen; het waterpaleis stond nog voor de gevel en daarbij hadden we geen tuinaarde. Onder de tegels ligt voedingsarme gele zand, terwijl de planten juist voedingsrijk tuinaarde nodig hebben. Dat laatste was snel geregeld. Een telefoontje naar Joost Berden Grondwerken zorgde ervoor dat een paar dagen later 2,5 kuub gesponsorde tuinaarde werd bezorgd. Ondanks dat het heel kortdag was, werd er door de mannen op het Weerstand terrein het waterspeelpaleis verplaatst.

Op eerste pinksterdag wipten we 3 rijen tegels eruit, maakten we een border en van de vrijgekomen tegels werd er een kruidenspiraal gemaakt. Voor de spiraal gebruikten we grotendeels gelijk weer de gele zand. Voedingsarm, maar dat is nou precies de bedoeling voor een kruidenspiraal. In de geveltuin werden alle planten geplaatst. Een paar biologische planten, maar voornamelijk reguliere planten die we door schenking konden redden van de afvalberg. Met wat voedingsstoffen, ruimte en aandacht gaat het daar vast en zeker helemaal goed mee komen.

Aan de andere kant van het gebouw hebben we 3 grote plantenbakken tot onze beschikking. Daar stonden verschillende dode struiken in. Deze hebben we met de hand versnipperd en gebruikt als mulchlaag bij de beplanting van de geveltuin. Een flinke mulchlaag tussen de planten houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast. Het voorkomt verdamping en zorgt ervoor dat we minder water hoeven te geven. Mulchen zorgt er ook voor dat erosie door regen en het dichtslibben van de grond aanzienlijk beperkt wordt. Het kleine beetje overige groen hebben we samengevoegd bij de houtwal.

Ondanks het hele natte weer in de middag hebben we al het werk afgekregen. Alleen de kruidenspiraal werd op een later moment opgevuld.  Elke dag dat er meer groen in de grond staat, dat is er 1! Tijdens de regenachtige dag bij het aanleggen ging Limburg gebukt onder veel wateroverlast. Ook daar draagt deze dag positief aan bij. Minder tegels is minder wateroverlast! 

Vraag een geveltuin aan

Wil je een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte? De gemeente helpt je bij de aanleg.