Geveltuin in openbare ruimte

Een geveltuin is een klein tuintje, een smalle strook met planten tegen de gevel van een woning of ander gebouw. Als je een geveltuin wilt aanleggen in openbare ruimte, komt gemeente Roermond gratis de tegels en zand verwijderen, grond aanbrengen en een sluitband aanleggen! Je kunt dan zelf de beplanting aanbrengen en het onderhoud verzorgen. Dit kun je alleen doen maar ook samen met de buren.  

Het aanleggen van een geveltuin heeft verschillende voordelen:

  • Geveltuinen maken de straten groener en geven een vrolijker beeld.
  • Ook zorgt de geveltuin voor voedsel en een schuilplek voor kleine dieren, zoals vlinders, insecten en vogels.
  • Daarnaast kan regenwater dankzij geveltuinen gemakkelijker de grond inzakken en het begroeide deel van de woning blijft in de zomer koeler.

Om een geveltuin aan te laten leggen door de gemeente kun je een aanvraag doen om een vergunning hiervoor aan te vragen. De gemeente controleert de aanvraag voor je en na goedkeuring plaatst de gemeente de geveltuin, waarbij zij tegels verwijdert en opsluitbanden plaatst. Ben je geen eigenaar van het pand? Dan vraag je schriftelijke toestemming aan van de eigenaar en voegt deze toe aan de aanvraag. Bij groepsaanvragen, zoals van bewonersverenigingen, moeten alle bewoners het aanvraagformulier ondertekenen, waarbij één persoon contactpersoon is. 

Geef je nu hiervoor op en ontvang een gratis plantenlijst! 

Kijk voor meer informatie, bekijk onderstaande video hoe het werkt of kijk op Geveltuintjes | Gemeente Roermond

Wil je een geveltuin aanleggen op eigen grond? Kijk dan verder in deze inspiratiegids voor tips!