Buurttoolkit – handleiding voor je eigen buurtactie

Een straat- of buurtactie opzetten doe je zo!

Wil jij graag samen met anderen iets organiseren om jouw straat of buurt te vergroenen? Hier vind hét stappenplan dat je helpt om jouw actie goed voor te kunnen bereiden.

Om een straat of buurtactie op te zetten is het belangrijk je goed voor te bereiden. Deze stappen helpen je om voor jezelf helder te krijgen wat je wilt bereiken en bij wie; wat is het doel van de actie? Wie heb je daarvoor nodig vanuit de straat of buurt? Wat zijn dan de activiteiten die uitgevoerd moeten worden? Op welke manier benader je straat of buurtgenoten? En welke ondersteuning kun je hierbij krijgen vanuit het NK Tegelwippen waar gemeente Roermond aan meedoet?

Meer informatie:

Wat is een straat- of buurtactie?

Om een groene straat of buurt te krijgen, kun je samen met buurtgenoten een buurtactie opzetten. Dat is een gezamenlijk initiatief van bewoners binnen een straat of buurt om samen te vergroenen door hier activiteiten te organiseren waar bewoners bij betrokken worden en zelf mee kunnen doen. Een buurtactie pakt een lokaal probleem aan, zoals de straat of buurt beter bestand te maken tegen hete zomer dagen, of door ervoor te zorgen dat regenwater vanuit flinke piekbuien gemakkelijker in de grond kan wegzakken waardoor er minder wateroverlast is. Ook worden sociale kwesties aangepakt doordat buurtbewoners meer met elkaar in contact komen. Vergroening van straat of buurt zorgt op deze manier voor een versterking van het wij-gevoel en maakt het een fijnere plek om te wonen.

Ook kun je samen optrekken in het verzorgen van het aangelegde groen, waardoor je straat of buurtgenoten vaker ontmoet en je elkaar inspireert vanuit ieder zijn eigen interesses, ideeën of kennis.

Aanleiding: Nationaal Kampioenschap Tegelwippen

Gemeente Roermond heeft zich ingeschreven om van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 mee te doen met het Nationaal Kampioenschap tegelwippen. Door deze deelname dragen we aan het gemeenschappelijke doel om Nederland meer klimaatbestendig, prettiger voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier te maken. Minder tegels en meer groen zorgt voor een rustgevende sfeer, waar je van kunt genieten tijdens een wandeling door de buurt.
Als je samen met je buren tegels verwijderd en hier planten voor terugzet, maak je niet alleen je straat mooier, maar maak je ook nieuwe sociale contacten waardoor je woonplezier verder toeneemt.

Gemeente Roermond doet mee aan het NK Tegelwippen door als gemeente zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen in openbare ruimte bij lopende en nieuwe projecten. Daarnaast ondersteunt de gemeente bewoners graag bij het nemen van eigen initiatief om een straat of buurt te vergroenen, onder andere door het beschikbaar stellen van deze handleiding.

Contact:
Voor vragen en ondersteuning met jouw buurtactie, neem gerust contact met ons op!

Renata Bruinsma
Juul Jeurninck-Janssen
Tuinen van Zuid: roermond@tuinenvanzuid.nl