Buurttoolkit – handleiding voor je eigen buurtactie

Zaadbollen werpen

Zaadbollen werpen (alle leeftijden)

Om kale plekken zoals boomspiegels op te leuken en natuurlijk de plekken waar je tegels hebt gewipt, kun je zaadbollen werpen. Ook kun je er een competitie van maken wie het verste kan werpen! Dat is heel erg goed voor insecten en daarmee voor de natuur en simpel en leuk om te doen! De zaadbollen kun je thuis samen maken of je kunt het ter plaatse doen waar je ze wilt werpen.

  1. Voor 10 bommen: meng 5 eetlepels grond of compost met 2 eetlepels klei (bentoniet) in je kom.
  2. Voeg de zaadjes toe: 2 theelepels voor grote zaden of 1 theelepel voor kleine zaadjes.
  3. Voeg een klein beetje water toe.
  4. Kneed mooie bolletjes.
  5. Laat ze een dag drogen in een eierdoos of op krantenpapier.
  6. Werp de bollen.
  7. Deel je activiteit (bijvoorbeeld via social media) met anderen om te inspireren.
  8. Kom samen terug om je resultaat te bewonderen en geniet.
  9. Bedenk je volgende natuur-tegelwip-actie!

Voor de grond kun je het beste voor een natuurvriendelijke optie gaan. Tuinaarde kan turf bevatten wat zorgt voor een milieubelasting doordat er CO2 vrijkomt bij het afgraven van veen waardoor de planeet verder opwarmt. De turf wordt gewonnen in natuurgebieden waardoor het ervoor zorgt dat natuurgebieden verloren gaan. Kies voor tuinaarde op basis van kokosvezel, boomschorscompost of gebruik eigen compost. Pokon, Bio- Kultura, Ecostyle en DCM hebben turfvrije varianten tuinaarde of potgrond. Kijk ook altijd of het biologische grond is. Dat houdt in dat er voor voeding organisch materiaal zoals stalmest of compost is gebruikt. Dit stimuleert het bodemleven in je tuin op natuurlijke wijze en zorgt voor een betere waterhuishouding van je tuin.   

Voor de zaden kun je het beste kiezen voor een inheems biologisch mengsel. Inheems houdt in dat de soorten van nature in Nederland voorkomen en daardoor geschikt zijn als voedselbron voor de Nederlandse insecten. Ook zijn deze soorten klimaatbestendiger omdat ze zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat. Biologische zaden bevatten daarnaast geen gif zodat insecten er niet dood van gaan als ze de bloem bezoeken voor voeding.

Verder heb je de volgende materialen nodig:

  • Grond
  • Bentoniet
  • Zaden
  • Kommetjes
  • Lepels
  • Gieter met water