Buurttoolkit – handleiding voor je eigen buurtactie

7 – Onderhoud

Na de aanleg van de (gevel) tuinen is het mogelijk om samen met de buren het onderhoud te regelen. Als een geveltuintje in openbare ruimte niet onderhouden wordt, dan kan de gemeente vragen het weer weg te halen als daar aanleiding voor is. Dat is zonde van al het werk wat er in zit! Dus spreek af wie de verantwoordelijkheid heeft voor het onderhoud en help elkaar ermee zodat iedereen kan genieten van een groene(gevel)tuin.

Checklist onderhoud:

  • Regenwater komt moeilijk bij geveltuinen. Geef dus voldoende water. Of kies ervoor om hemelwater af te koppelen in de (gevel)tuin. Hemelwater afkoppelen is het proces waarbij regenwater (hemelwater) dat op daken, straten of andere verharde oppervlakken valt, niet meer direct in het riool wordt afgevoerd. In plaats daarvan wordt het regenwater opgevangen en in de bodem geïnfiltreerd of hergebruikt, bijvoorbeeld in de tuin of voor huishoudelijke doeleinden zoals het doorspoelen van toiletten. Dit helpt om het rioolstelsel te ontlasten, wateroverlast te verminderen en draagt bij aan het behoud van schoon water. Afkoppelen kan door bijvoorbeeld regenpijpen los te maken van het riool en het water naar een wadi, regenton, of een groenzone te leiden.

Tip: Gemeente Roermond heeft hier ook subsidie voor, waardoor je met dat geld bijvoorbeeld de planten kunt betalen voor de geveltuin.
Lees meer op Subsidie afkoppelen regenwater | Gemeente Roermond.

  • Voeg in het vroege voorjaar (maart/april) wat compost toe door het bovenop de bodem te strooien.
  • Verwijder ongewenste plantengroei voorzichtig met de hand.
  • Maak ook met je buren afspraken voor bewatering en onderhoud tijdens vakanties!
  • Voorkom ongewenste plantengroei door de bodem bedekt te houden. Dit kan met compost in het voorjaar of door bladafval, houtsnippers of boomschors te gebruiken. Ook kun je kiezen voor planten als bodembedekker zoals Kruipend zennegroen, Gewone brunel, Maagdenpalm of Bosaardbei.
  • Overhangende planten kunnen voetgangers hinderen. Houd het dus binnen de perken, letterlijk en figuurlijk.

Tip! Plan in het najaar en voorjaar een datum in waarop je met alle straat en/of buurtgenoten de (gevel)tuinen van onderhoud voorziet. Zet een paar kannen met koffie en thee buiten klaar en ga bij elkaar langs voor kennisuitwisseling of om elkaar op een andere manier te helpen hiermee.