Buurttoolkit – handleiding voor je eigen buurtactie

3 – Communicatie

De voorbereidingen zijn getroffen en de datum is geprikt. Tijd om iedereen op de hoogte te brengen van je buurtactie. Wie wil er allemaal definitief meedoen?

1. Datum actie aankondigen

Direct na het prikken van de datum kun je via What’s App al een datumprikker rondsturen. Op deze manier zorg je ervoor dat zoveel mogelijk geïnteresseerden vanaf het eerste uur mee kunnen doen.

Zorg dat iedereen zich aanmeldt en hou dit bij, ook hoeveel tegels er ongeveer gewipt gaan worden en hoeveel planten er nodig zijn indien je dit samen op wilt pakken.

2. Verdere communicatie

Als er al een appgroep is (of facebook pagina) vanuit een wijk of buurt, kan deze gebruikt worden om een oproep te doen voor versterking van een al bestaande groen groep. Maak een aparte app groep aan voor deze straat of buurtactie met kernteam leden. Bedenk of je ook buurtbewoners wil mee laten doen die zelf geen tegels tegels uit hun eigen willen verwijderen. Als er buurtbewoners zijn die alleen willen helpen, maak je daar ook een aparte app groep voor aan, bijvoorbeeld een flex werkgroep. Geef dit van te voren expliciet aan.

Mogelijkheden communicatie:

  • Ga langs bij de buren en vraag hen het rond te vertellen
  • Post een bericht op social media, in de (verschillende) buurt apps of per e-mail via het adressenbestand van een buurtvereniging bij een actie voor de hele buurt
  • Deel flyers uit op het schoolplein, in de winkelstraat of tijdens een buurtevenement
  • Hang posters op in buurtwinkels, buurthuis en achter eigen ramen
    Tip: Stuur een mail naar roermond@tuinenvanzuid.nl zodat wij jullie communicatie via de communicatie kanalen van het NK Tegelwippen Roermond verder kunnen versterken, ook als positief voorbeeld voor anderen

Aanmelden

Hoe kunnen je buren zich aanmelden? (tot 2 weken voor de actie nog mogelijk).
Aanmelden kan bijvoorbeeld via een groeps whatsapp, per e-mail of (indien dat beschikbaar is) via een website van een buurtvereniging.

Hierin kan iedereen het volgende aangeven:

  • Het aantal vierkante meters dat je wilt vergroenen
  • Contact gegevens zodat je op de hoogte wordt gehouden
  • Wat je gaat doen (geveltuin eigen tuin of openbare ruimte, voortuin, achtertuin)
  • Meedoen met plantenruilbeurs, samen planten bestellen of liever zelf regelen
  • Meedoen met bestellen tuinaarde of liever zelf regelen
  • Tegels hergebruiken in eigen tuin, zelf afvoeren of gebruik maken van de Tegeltaxi
  • De ligging (zon- of schaduwrijk) van het stukje tuin dat je wil vergroenen

Tip! Hier kun je voorbeelden vinden van berichten die je kunt verspreiden via Whatsapp, Nextdoor of andere Social media kanalen.

Flyers en posters NK Tegelwippen

Ter aanvulling is het mogelijk om in jouw buurt te flyeren met een flyer over het gratis aanleggen van een geveltuin door de gemeente en hoe dat werkt. Vraag ons via roermond@tuinenvanzuid.nl naar deze flyer vanuit het NK Tegelwippen Roermond voor jouw buurtactie. Met deze flyer kun je ook aanbellen bij buren om hen te vragen mee te doen aan de actie. Als het gaat om een straat is het vaak niet nodig om in grote groep apps een oproep te doen. Dan is aanbellen per adres geschikter.