Buurttoolkit – handleiding voor je eigen buurtactie

1 – Wat en waarom?

Als je jouw straat of buurt samen met andere buurtgenoten wilt vergroenen kan dat op twee manieren:

In openbare ruimte een geveltuin aanleggen

Eén manier om de straat of buurt te vergroenen is door een geveltuin aan te laten leggen door de gemeente. Een geveltuin is een smalle strook groen die direct tegen de gevel van een huis of gebouw wordt aangelegd. Het laten aanleggen van een geveltuin door de gemeente is gratis. De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het aanplanten en onderhouden van de geveltuin. Indien er meerdere buren in een straat hieraan mee willen doen kan laagdrempelig samen worden opgetrokken in het aanplanten en het onderhouden ervan.

Tip! Vraag eerst bij de gemeente na of jouw straat/buurt hiervoor in aanmerking komt voordat je buren vraagt mee te doen. Dit kan via de webpagina: Geveltuintjes | Gemeente Roermond. Dit voorkomt teleurstellingen!

In eigen tuinen (gevel-, voor-, zij- of achtertuin)

Als de gevel van een woning of gebouw niet in openbare ruimte ligt maar op eigen grond, dan kun je zelf een geveltuin aanleggen. Door dit gezamenlijk met buren in de straat of buurt te doen, betrek je de buren bij je actie. Dit versterkt het wij-gevoel doordat iedereen mee kan doen en meehelpt. Het is ook mogelijk om voortuinen mee te nemen in de straat of buurtactie. Dit is omvangrijker en vraagt inzet van meer middelen. Het voordeel is dat er meer vergroend kan worden, waardoor het straatbeeld meteen aanzienlijk koeler en rustgevender kan worden.

Bepaal van te voren wat je wilt vergroenen in jouw straat of buurt. Wil jij je richten op geveltuinen in openbare ruimte? Geveltuinen op eigen grond? Of wil je de buurtactie ook richten op voor- achtertuinen door daar stenen te verwijderen?

Bepaal waarom je wilt vergroenen en voor wie. Als je dit goed kunt verwoorden naar buren helpt het je om hen positief te stimuleren mee te doen aan de actie. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met hun wensen. Vinden zij het belangrijk om de straat of buurt klimaatbestendiger te maken, vinden ze het leuk samen aan vergroening te werken, genieten ze van groen uitzicht voor hun gezondheid of andere redenen?

Als je het niet weet, kun je uitgaan van landelijke onderzoeken waaruit blijkt dat bewoners vaak wel meer groen willen, maar liever niet bezig zijn met aanpassingen aan het veranderende klimaat.

De voornaamste redenen waarom bewoners tegels willen wippen en willen vergroenen zijn:

  • Omdat het leuk is dit samen te doen.
  • Het scheelt werk.
  • Je kennis over plantkeuze kunt delen en een groene buurt er gezelliger uitziet of gezonder aanvoelt.
  • Een extra reden kan zijn dat je vergroenen van de straat of buurt niet alleen voor jezelf doet, maar voor alle buurtgenoten of bezoekers die er langskomen en ervan mee kunnen genieten. Dit geeft de bewoner een extra goed gevoel over het eigen aandeel in de vergroening doordat een ander er ook blij van wordt en je dat vervolgens weer samen kunt delen.

Nu je weet wat je wilt vergroenen, waarom je dit wilt doen en voor wie, ga je in stap 2 de verdere voorbereidingen treffen: wie heeft interesse om mee te doen en hoe groot gaat de actie worden?